6 december 2016

LCV SCHAKELT EEN VERSNELLING HOGER BIJ VCST

VCST zet in op 3D printing van tandwielen via laser cladding voor de ontwikkeling versnellingsapparaat-concepten

Tijdens de ontwikkeling van nieuwe concepten van versnellingsapparaten, is time-to-market cruciaal. Daarom zet VCST uit Sint Truiden ook in op 3D printing, onder andere met laser cladding. De tandwielen geprint door LCV vertonen een uitstekende performatie onder dynamische belasting.

3D printing tandwielen via laser cladding

VCST is een globale leverancier van precisie aandrijf- en remcomponenten voor fabrikanten en leveranciers in de autosector. Het bedrijf telt meer dan 1000 werknemers in zes landen over de hele wereld. De VCST vestiging in Sint-Truiden kwam in contact met LCV uit Opglabbeek voor het bouwen van tandwielen voor prototypes van versnellingsapparaten.

De functionele randvoorwaarden bij prototype bouw zijn sterkte, vermoeiing en niet in het minst de kostprijs. Laser cladding als techniek is in opmars voor slijtage protectie en herstellingen, maar de techniek leent zich ook voor 3D printing.

Voor de ontwikkeling is gekozen voor printen van AE10424 staal op een cilindrisch substraat en naslijpen van het halffabrikaat. Daarnaast is ook de mogelijkheid van gradiĆ«nt materialen onderzocht waarbij een slijtvast X42Cr13 is geprint op een taaie CrMo legering. 

Getest op contactslijtage & vermoeiing

De laser opgebouwde single-material delen zijn vervolgens op contactslijtage (25 miljoen cycli bij 1200 Mpa) en vermoeiing (1 miljoen cycli bij 650 MPa) getest. Het voordeel van 3D printing d.m.v. laser cladding is dus in de eerste plaats de mechanische integriteit.

Daarnaast biedt LCV de 3D print service aan voor dimensies tot 3 meter en kan LCV zeer snel, en dus economisch, printen. Dit maakt van LCV-Form een uitstekende oplossing voor de ontwikkeling van metallische prototypes.

3D printing van tandwielen via laser cladding voor de ontwikkeling van versnellingsapparaat-concepten

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x