Ellimetal speelt het hard met LCV Stellieten

Ellimetal – oplossingsleverancier voor industriële processen & opslag – contracteerde LCV voor het laser cladding van metalen secties van een stijger, damplijn and luchtgrid. Ellimetal opteerde voor LCV laser cladding in plaats van hardoplas om abrasieve slijtageweerstand naar een hoger niveau te tillen. Het gerobotiseerd laser cladden brengt de coating efficient aan op de grote gebogen metalen onderdelen. Ellimetal waardeert het cladding proces van LCV, dat zorgt voor 20% hogere stelliet 6 hardheid (tot 50 HRC). De lagere verdunning bij de laser cladding technologie leidt tot een dunnere, maar meer functionele cladding laag. Het gecontroleerde smeltproces garandeert hogeer uniformiteit, zowel zichtbaar als in dikte. Ellimetal werkt samen met LCV om de limieten van laser cladding verder te verleggen.

Laser cladding van stijger, damplijn and luchtgrid onderdelen 

Ellimetal is een prominente kwaliteitsfabrikant van drukvaten, silo’s en gespecialiseerde procesapparatuur. De ingenieursspecialisten bepalen de dimensies en de sterkte van de structuren. Ze houden rekening met de operationele temperaturen, drukken en windkrachten. Bij het werken met processen die onderhevig zijn aan erosie, worden doorgaans kobalt-gebaseerde stellieten gebruikt om abrasieve slijtage te verminderen.

Voor een project met een industriële vuurvaste reactor, vroeg Ellimetal aan LCV om laser cladding toe te passen op metalen onderdelen die blootgesteld zijn aan abrasieve slijtage (bv. reactor stijger, damplijn en luchtgrid). In een vuurvaste opstelling worden de metalen onderdelen die bepaalde taken vervullen in de reactor weggehouden van de ultrahoge temperaturen elders in the reactor. De onderdelen werden gebracht naar LCV waar een laser cladding robot de abrasieve slijtage werende coating heeft aanbracht.

De laser cladding technologie van LCV combineert een optimale poederformule met dynamische smeltbad controle. Met behulp van een robotkop die met uniforme snelheid en werkafstand beweegt, wordt laser cladding continue toegepast met een klein smeltbad dat snel afkoelt. Dit resulteert in een veel lagere verdunning, waardoor een ultrafijne microstructuur van de LCV Stellite 6 coating tot stand komt met superieure abrasieve slijtageweerstand.

Samenwerking breidt mogelijkheden verder uit

Ellimetal erkent dat de hardheid van de Stelliet 6 coating (50 HRC) hoger is in vergelijking met conventionele hardoplas (39 HRC). De vergelijking toont ook dat het gecladde oppervlak veel dunner en uniformer is. Dat is geen verrassing omdat hardoplas een semi-geautomatiseerd process is dat een laag voorziet van ruwweg 3 millimeter inclusief verdunning.

Ellimetal is blij met de samenwerking met LCV. In een open communicatie worden over specifieke technische uitdagingen (hogere kans op microscheurtjes) overlegd en samen nieuwe verbeteringen uitgevoerd en geëvalueerd. Ellimetal concludeert dat laser cladding en hardoplas vergelijkbaar zijn in onderhoudskosten en -tijdsbesteding, en ziet potentieel in het voorstellen van laser cladding aan zijn klanten.

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x