14 July 2017

Laser cladding voordelen & toepassingen in een notedop

LCV brengt metallische partikels aan met een cladding kop op een substraat. Met behulp van een hoge-intensiteit laser, creƫren we een smeltbad om een metallurgisch gebonden coating aan te brengen. De voordelen zijn minimale warmte input, hoge densiteit, lage verdunning en optimale metallografische structuur die resulteert in extra hardheid en slijtage weerstand.

Traditionele processen omvatten hardoplas, metaal spray technieken zoals HVOF (High Velocity Oxy Fuel) and hardchromeren. 

Hardoplas is niets anders dan het lassen van materiaal op een substraat. Dit betekent dat er veel warmte input is. Het gevolg hiervan is risico voor vervorming op het onderdeel, een grotere verdunningszone die het risico voor corrosie doet toenemen, en de carbides die de neighing hebben om op te lossen wat resulteert in verminderde slijtage weerstand.

HVOF brengt metalen partikels met een vlam aan op een substraat. Natuurlijk is hier veel energie voor nodig en de poeder efficiƫntie is laag wat resulteert in hoge uitgaven voor consumables. De coating is niet metallurgisch gebonden en toont een hoge porositeit. Als gevolg hiervan vertoont HVOF een veel hogere slijtage factor in vergelijking met laser cladding.

Chromeren is een gecontesteerd proces omdat het kankerverwekkend is. Om deze reden zal het worden verboden in de Europese Unie. Hardchromeren is ook niet corrosie bestendig. In vele gevallen is hardchromeren de voorkeurstechnologie omdat het een kostvoordeel biedt. Maar, met de ontwikkeling van Ultra High Speed Laser Cladding, is het verschil in kostprijs snel aan het verminderen.

Typische toepassingen & materialen omvatten:

Carbide-gebaseerde Inconel lagen tussen 50 en 300 micron voor hydraulische stangen: de laser gecladde coatings demonstreren ultieme slijtage en corrosie weerstand. Hierdoor verlengt de levensduur, vermindert de aankoopprijs van het stangmateriaal omdat Inox niet langer vereist is (hoge impact op de prijs).

Cobalt-gebaseerde Stelliet coatings op kleppen, pompen en leidingen met diktes tussen 1 en 6 millimeter: de coatings vertonen een fijne microstructuur die resulteert in hogere hardheid. Stelliet 6 behuizingen hebben een hardheid van 39 HRC met hardoplas in vergelijking met 52 HRC met laser cladding. Laser cladding is goedkoper en biedt een hogere slijtage weerstand.

Carbide-gebaseerde materialen zoals LCV Corroslide of Impac-10X voor snijders en messen voor recyclage, grondbewerking en landbouw. Dankzij de optimale carbide structuur, biedt laser cladding een 4 to 15 maal langere levensduur in vergelijking met conventionele harde metalen.

Tom De Bruyne, Sales & Marketing Director

Stuur Tom een mail

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x